Blozen met Bo | Liefdeslabyrint

BMB - liefdeslabyrint

Oh, relaties. Ze bestaan in alle soorten, vormen en maten. Als een labyrint zo groot is het ‘speelveld’ als het gaat om relaties. Verschillende routes die je (samen) kan bewandelen in het wonderbaarlijke liefdeslabyrint. Neem bijvoorbeeld een open-relatie, de verleidelijke dans van romantische vrijheid waarbij je kunt zwaaien tussen partners alsof je een kind in een snoepwinkel bent. Het lijkt overigens wel alsof monogamie tegenwoordig net zo trendy is als een typemachine – retro, charmant, maar wie gebruikt het nog echt? De wereld en haar liefde is eindeloos en vandaag neem ik jullie mee in de wondere wereld van relaties en al haar vormen.

Avontuurlijk wonderland

Ik kan bijna niet meer bijhouden welke nieuwe relatiestijlen er elke dag uit de grond lijken te schieten. Soms voelt het alsof ik Alice in Wonderland ben, verdwaald in een wereld vol termen en paden van liefde. Herkenbaar? I got you, girl! Ik zal ze eens haarfijn en duidelijk voor je opsommen.

We beginnen met een klassieker, hierboven ook al vermeldt; monogamie! Hierbij committeert een persoon zich exclusief aan één partner. Het voordeel? Je hebt maar één partner om je Netflix-account mee te delen, en dat kan betekenen dat je je favoriete series kunt bekijken zonder te hoeven onderhandelen. Het nadeel? Soms voelt het als een duik in het onbekende omdat je partner plotseling besluit om meer tijd te besteden aan het oefenen van het bespelen van een nieuwe gitaar dan aan jou. (Schrale troost wel, het vingerwerk wordt hier uitstekend mee getraind!).

Polyamorie, aan de andere kant, is een relatievorm waarin mensen open staan voor het aangaan van meerdere emotionele en/of seksuele relaties tegelijkertijd, met toestemming en eerlijke communicatie. Het voordeel? Ruimte voor meer liefde, meer seks en diversiteit in je relatie(s). Het nadeel? Het vergt aanzienlijke inspanning en communicatie om alle ‘betrokkenen’ tevreden en geïnformeerd te houden. Soms kan het lijken alsof je een fulltimebaan hebt als relatieplanner, met meerdere spreadsheets en herinneringen op je telefoon.

Voor de nieuwsgierigen onder ons is er de ‘samen ontdekken’ optie. Het voordeel? Je kunt samen nieuwe ervaringen delen. Je creëert herinneringen en groeit samen. Het nadeel? Het vereist dat alle partijen dezelfde interesses en doelen delen, dit is helaas dus niet altijd het geval. Je kunt erachter komen dat je partner bijvoorbeeld geen fan is van een squirt-feestje in je logeerkamer maar liever ruzie maakt over welke schroefjes waar horen in jullie gloednieuwe IKEA-kast.

Enfin, zoals jullie kunnen lezen zijn er dus een hoop ‘vormen’ van relaties op de markt. Het is belangrijk om te onthouden dat er geen ‘one-size-fits-all’ benadering is, en wat voor de ene persoon misschien werkt, werkt misschien niet voor de andere. Uiteindelijk draait het allemaal om eerlijke communicatie, wederzijds respect en het vinden van een relatievorm die het beste bij jou/jullie past.

En jij dan, Bo?

Wat mijn eigen relatie betreft: ik heb een vaste partner waar ik dolgelukkig mee ben. Zowel op emotioneel vlak als op seksueel gebied voelt het als gladgeschoren benen onder een vers gewassen dekbed op een zwoele zomerochtend. (perfect dus!) Echter ben ik wel nieuwsgierig naar het verkennen van mijn eigen verlangens en die van haar, op het gebied van lust. Hiermee bedoel ik: samen ontdekken. Een extra persoon toevoegen aan onze intieme momenten, het bezoeken van een club waarin er meerdere orgasmes en geilheid op een avond samenkomen. Het voelt soms alsof ik een nieuwe pagina vol lust en ‘viezigheid’ wil toevoegen aan ons liefdesverhaal.

Ondanks mijn verlangen tot ‘meer’ is er nog een zekere angst die mij tegenhoudt. Bang om iets te verpesten, om onze geweldige connectie te verliezen. Ik moet eerlijk zijn, als het om liefde gaat, ben ik soms namelijk net zo jaloers als een ekster die zijn glanzende voorwerpen verdedigt. Ze is mijn diamant! Blijf er gewoon met je tengels vanaf! Maar als het dan om lust gaat, nou ja, dan denk ik dat ik nog wel wat meer ontdekkingen kan doen in mijn huidige relatie. (dit zeg ik nu hè .. wellicht schop ik een enorme scène wanneer ik zie dat iemand anders mijn vrouw bevredigd – ik sluit niks uit!). Hierdoor vormt zich dus soms nog weleens een tweestrijd in mijn hoofd. Wil ik het wel? Wil ik het niet?

Een toekomst samen met jou

Er is hierin, als je het mij vraagt, maar één manier om erachter te komen wat er werkt in onze relatie en dat is door te doen. Een nieuw hoofdstuk openen, niet wetend waar het naartoe zal leiden. Een beetje zoals een avontuurlijke reis zonder kaart – spannend en vol verrassingen. En als ik dat dan samen met haar mag doen, maakt dat de reis wellicht ietwat minder spannend. Het kruisje op die schatkaart is namelijk al gevonden!

Samen het avontuur aangaan kan ons leiden naar onbekende hoeken vol vreugde, uitdagingen en verbondenheid, of misschien komen we juist wel obstakels tegen die we samen moeten overwinnen. Het belangrijkste is dat we openstaan voor een reis samen, met al zijn onzekerheden en verrassingen. Ik weet nog niet welke relatievorm het beste bij ons past, en dat is oké. Want liefde is een avontuur, en de mooiste momenten ontstaan vaak wanneer we openstaan voor het onverwachte.

Dus we gaan samen verder, zij en ik. Bereid om te verkennen, te groeien en te leren, want het labyrint der liefde is een mysterieuze plek vol mogelijkheden. En wie weet, misschien vinden we onderweg wel precies wat we zoeken. Of niet? Dan gaan we gewoon weer terug naar dimdammen over IKEA-schroefjes en volgen we gitaarles. Zolang het maar met haar is, zolang we maar samen zijn.

Alle kleuren van de regenboog!

Het mooie van liefde is dat het zo divers als een regenboog is. Het is aan ons om te ontdekken welke kleur er bij ons past, of misschien wel meerdere? Dus laten we samen op avontuur gaan en zien waar de wondere wereld van relaties ons naartoe leidt. En verdwaal je op je route in dit grote liefdeslabyrint? Geen ramp! We hebben allemaal wel eens de verkeerde afslag genomen. Maar dat betekent niet dat de reis voorbij is. Ik weet zeker dat je uiteindelijk dat ene pad zult vinden dat als een warme omhelzing aanvoelt, waar je hart zich thuis voelt.

Geniet van de reis!

Liefs, Bo