KAAT | Corona als motor voor een (nog) beter seksleven

Corona effect op seksleven

Door seksuologe Kaat Bollen:

Rare tijden

Wat zijn het rare tijden. Een beetje apocalyptisch lijkt het wel. Een half jaar geleden hadden we nog nooit van Corona gehoord en nu zitten we allemaal in een vorm van lockdown. Ik vind het heel erg heftig.

Als seksuologe kan ik nu niet meer aan de slag (want ik zie mijn cliënten echt wel van dichterbij dan van 1.5 meter afstand!) en helaas zijn ook de Ladies Night party’s opgeschort tot 1 juni. Wat is dat afkicken! Ik kreeg juist altijd zo een energie van mijn beroep en nu zit ik ineens hele dagen thuis met mijn twee kindjes. Dat is zoeken naar een nieuw evenwicht. En ik denk dat dat voor de meesten van ons geldt. Iedereen had zo zijn gewoontes en routines want daar functioneren we nu eenmaal het beste op als mens. En ineens vallen die weg en moeten we het allemaal radicaal anders gaan doen. Dat is aanpassen en vloeken, laat ons eerlijk zijn. Maar het is nodig, uiteraard, en wat nodig is, is nodig. Gezondheid komt toch altijd op de eerste plaats. En zeker als die ineens zo massaal bedreigd wordt merk je weer hoe belangrijk dat eigenlijk is. Laten we elkaar vanaf nu bij de jaarwisseling toch maar vooral een goede gezondheid toewensen.

Lockdown: de minst leuke vorm van een relatietest?

De coronacrisis heeft momenteel invloed op zowat elk deel van ons leven denk ik, maar als seksuologe sta ik vooral stil bij de relationele en seksuele invloed. Want ook die is ontzettend groot! Laten we beginnen met de invloed op relaties: 24u op 24u op elkaars lip zitten is op vakantie al een hele uitdaging (vakanties worden niet voor niets de ideale relatietest genoemd), maar wanneer je niet eens op vakantie bent én alsnog 24u op 24u op elkaars lip zit, dan wordt het pas helemaal spannend. En helaas niet in de positieve betekenis van het woord!

We ervaren nu in coronatijden allemaal meer stress, meer spanning, meer onzekerheid en meer angst zo blijkt uit onderzoek. Tja, dan hoeft je partner al niet zo heel veel mis te doen om je gefrustreerd of boos te maken. En omgekeerd zal dat helaas ook zo zijn. Daarom is het zeker in deze bange tijden belangrijk om de meest welwillende, vergevingsgezinde partner te zijn die je maar in je hebt. Hou jezelf voor ogen dat je partner het ook erg moeilijk heeft en dat hij of zij ook maar een mens is onder spanning die er toch probeert het beste van te maken. Dat klinkt heel vanzelfsprekend, maar soms vergeten we dat en lijkt het alsof alles wat onze partner doet is om ons te ergeren. Dat is meestal niet zo. Hij of zij doet ook maar zijn best. En inderdaad, hij of zij zal er vaak in mislukken. Vanzelfsprekend. Maar jij waarschijnlijk ook. En dat is oké. We zijn allemaal maar mensen. Probeer dus mild naar jezelf én naar je partner te zijn.

En ga zeker niet slapen met ruzie. Ik weet, de dagen zijn zwaar. Degene die thuiswerken uitgevonden had, had vermoedelijk geen kinderen. Of toch geen jonge kinderen die ook nog eens thuisonderwijs moeten krijgen! Er wordt zoveel van ons gevraagd dat quasi elke dag een uitputtingsslag is. Maar toch, probeer ’s avonds dat even van je af te zetten en samen te verdwijnen in de bubble van jullie bed. In elkaars armen, want wat deze crisis ook duidelijk maakt, is dat we op het eind van de dag enkel nog elkaar hebben waar we zeker van kunnen zijn.

Seks in corona-tijden

Alles wat invloed heeft op de relatie, heeft uiteraard ook invloed op het seksleven. Wanneer er meer strubbeling of frustratie in de relatie zit, gaat het vaak minder goed in de slaapkamer. Seks is geen graadmeter van de relatie, maar als de relatie moeilijker dan normaal gaat, wordt dat meestal wel weerspiegeld in het seksleven. Daar komt nog eens bij dat corona ook door seksuele activiteiten doorgegeven kan worden. Niet perse door de penetratie (want dat weten we nog niet duidelijk), maar zeker enthousiast tongkussen of knuffelen zou het virus overdragen. Moeilijk want is tongkussen of het betere knuffelwerk niet het ideale voorspel? Grote vraag is dus hoe je het seksueel boeiend houdt als veel gedragingen niet meer mogen…

Het antwoord daarop is natuurlijk: door creatief te zijn! Ik schreef in het begin al dat de meeste mensen hun gewoontes en routines hebben en dat het niet zo simpel is om die te doorbreken. Dat alles geldt ook voor ons seksleven. Quasi elk koppel heeft bepaalde seksuele gewoontes. Als ik mensen in mijn praktijk vraag hoe hun volgende vrijpartij er vermoedelijk uit gaat zien, kunnen ze dat vaak redelijk accuraat voorspellen. Daar hoeft op zich niets mis mee te zijn, maar kan op den duur wel een beetje saai worden. Maar ja, gewoontes veranderen dat doe je niet zomaar, zeker niet als het niet moet. Maar nu moet het wel. En dat lijkt me een kans te zijn om je seksleven te verreiken!

Als je zeker op safe wil spelen, bijvoorbeeld omdat één van jullie beiden milde symptomen heeft (bij heftige symptomen staat je hoofd natuurlijk helemaal niet naar seks en dat moet je dan ook echt niet willen) of omdat je gewoon helemaal geen risico wil lopen om elkaar te besmetten, kan het bijvoorbeeld een aanrader zijn om in dezelfde kamer, samen te masturberen. Uiteraard terwijl je elkaar daarbij diep in de ogen kijkt. Of waarom gaan jullie niet allebei naar een andere kamer van het huis en gaan jullie dan voor webcamseks? Dat kan ook als je al samenwoont! Of gebruik eens een seksspeeltje op afstandsbediening. Zo kan je elkaar seksueel stimuleren zonder elkaar ook effectief aan te raken! Je ziet, met wat verbeeldingskracht zijn er best wel mogelijkheden.

Die mogelijkheden zijn er natuurlijk ook voor mensen met een lat-relatie (want wat worden die nu op de proef gesteld); schrijf elkaar erotische mails of schrijf samen een erotisch verhaal waarbij jullie om de beurt een zin of paragraaf schrijven, ga ook voor die webcamsex, doe (veilig!) aan sexting of ga voor ouderwetse telefoonseks. Laat die social distancing een extra aanmoediging zijn!

De crisis als kans?

Het is dus best een uitdaging, om je relatie en seksleven on track te houden tijdens deze coronacrisis. Maar ik denk dat het ook de uitgelezen kans is om terug te focussen op wat in het leven echt belangrijk is. Om terug connectie te maken met de mensen die je graag ziet en je eigen normen en waarden terug (beter) te leren kennen. Ik vermoed dat veel mensen de komende weken inzichten gaan opdoen waar ze de rest van hun leven nog wat aan gaan hebben. De komende periode is dus ook een tijd om niet enkel je relationeel of seksueel leven te verbeteren, maar ook de rest van je leven. Grijp die kans!