Het orgasme: een overdonderend gevoel van ontlading

Het Orgasme

Je hapt naar adem, alle spieren spannen zich aan, je denkt even helemaal nergens aan en dan komt er een overdonderend gevoel van ontlading: het orgasme! Het heerlijke gevoel van alles even los kunnen laten. Misschien heb je er uren naartoe gewerkt, misschien was er wel een heel plannetje of misschien was het wel een spontaan vluggertje. Maakt niet uit! Het orgasme is heerlijk, mag gewoon over worden gesproken en is ook nog eens hartstikke goed voor jouw lichaam!

Je voelt je na een orgasme zo geweldig omdat jouw hersenen na een goede sekspartij het gelukshormoon dopamine aanmaakt. Dopamine activeert het beloningscentrum van de hersenen. Er wordt zelfs gezegd dat het knuffelhormoon (oftewel: oxytocine) jouw algemene pijngrens verhoogd. Klinkt logisch, he? Kan jij ook veel ‘meer’ hebben tijdens een goede vrijpartij? Hierdoor dus! Het kan zelfs helpen tegen migraine, dus “schat, vandaag niet, ik heb hoofdpijn” gaat helaas niet helemaal op 😉

Het clitorale orgasme

De bekendste en ook zeker het meest voorkomende orgasme is het clitorale orgasme. Het buitenste gedeelte van de clitoris kennen we allemaal als het genotsknopje of de kittelaar. Stimulatie van de clitoris hebben de meeste vrouwen nodig om tot een orgasme te komen. Dit kan op meerdere manieren: met de vingers, de tong, de mond of uiteraard met een speeltje! Er bestaan ontzettend veel soorten speeltjes voor clitorale stimulatie om mee te experimenteren. Wist je dat de meeste dames een voorkeur hebben of ze links of rechts clitoraal worden gestimuleerd? De moeite waard om eens op onderzoek uit te gaan bij jezelf of jouw (seks)partner!

Het vaginale orgasme

Veel mensen (vooral mannen) denken dat alle vrouwen vaginaal kunnen klaarkomen. Dat is helemaal niet waar! 1 op de 5 vrouwen komt vaginaal klaar. En dan hebben we het over een orgasme waarbij er alleen vaginaal wordt gestimuleerd en de uitwendige clitoris dus met rust wordt gelaten. Deze 20% vrouwen ervaren een vaginaal orgasme vaak door stimulatie van de g-spot, maar dit is geen noodzaak! Een penis of sextoy zonder buiging kan dus ook voor een vaginaal orgasmezorgen. Toch hebben de meeste vrouwen die graag vaginaal worden gestimuleerd voorkeur voor een vibrator speciaal voor de g-spot. Sommige sekspartners proberen koste wat kost ervoor te zorgen dat de vrouw gaat squirten bij vaginale stimulatie. Laten we ons daar alsjeblieft niet op focussen. Maar 10% van de vrouwen is in staat om te ‘spuiten’ tijdens het klaarkomen, dus het is hartstikke normaal als dit bij jou of jouw (seks)partner niet gebeurd!

Double trouble

Omdat de meeste dames clitorale stimulatie nodig hebben om tot een hoogtepunt te komen, zijn vooral duo-vibrators erg populair. Een duo-vibrator zorgt namelijk voor stimulatie van de vaginawand én de clitoris. Dit kan voor een extra intens orgasme zorgen, omdat de clitoris dan inwendig en uitwendig geprikkeld wordt. Er bestaan nog veel meer soorten orgasmes voor de vrouw en voor de man. 12% van de vrouwen kunnen bijvoorbeeld klaarkomen door stimulatie van de tepels! Dit kan je goed uitproberen met een clitoraal speeltje.

Het hoogtepunt is niet het hoogtepunt

Niet alle orgasmes zijn besproken (kan dat überhaupt?), dus ga vooral zelf op onderzoek uit! Belangrijk om nog te weten is dat het orgasme niet altijd het einddoel hoeft te zijn. Genot, ontspanning en plezier horen bovenaan het lijstje te staan. Wanneer je het orgasme even los kan laten in jouw hoofd, kan je nog makkelijker en beter genieten van de intimiteit met jouw (seks)partner.