Kaat | Het voorspel als goed voornemen voor 2024

Kaat - Goede voornemens

Een gezamenlijk voornemen voor meer kans op succes!

Een nieuw jaar! Dat vraagt om goede voornemens. Ik weet wel, de meeste mensen houden zich er niet aan, maar toch ben ik een voorstander. Het nodigt ons immers uit om bewuster om te gaan met bepaalde topics. Zeker als je als koppel samen goede voornemens formuleert. Een gezamenlijk voornemen vraagt er immers om dat jullie eerlijk met elkaar in gesprek gaan: wat vinden jullie momenteel van jullie relatie? Wat loopt goed? Zijn er dingen die beter kunnen? Wat vinden jullie momenteel van jullie seksleven? Door samen deze dingen onder de loep te nemen, sta je bewust stil bij je relatie en alleen dat al is heel helpend. Bovendien kunnen jullie op die manier ook op het spoor komen wat jullie beiden nog missen én daar dus een gezamenlijk voornemen van maken.

Nu ik kan me voorstellen dat het niet zo gemakkelijk is om zelf een goed koppelvoornemen uit je duim te zuigen. Daarom geef ik jullie, op basis van wat ik in de praktijk zie, graag wat inspiratie.

10 goede voornemens voor koppels

 1. Vanaf nu plannen we 1 date-night per maand. Om de beurt regelen we deze.
 2. We gebruiken geen gsm’s meer tijdens het eten, maar gaan in gesprek met elkaar.
 3. We geven elkaar een kus als we naar ons werk gaan, en als we terugkomen van het werk (ook bij het thuiswerken!)
 4. Bij het tv kijken, zitten we niet in aparte zetels, maar kruipen we tegen elkaar aan.
 5. We checken minstens 1 keer bij onze partner hoe hij/zij zich voelt en luisteren hier ook echt naar.
 6. We bewaken dat we voor 22u naar bed gaan, zodat we nog ruimte hebben voor een verbindend avondritueel (een babbeltje, een knuffel, samen douchen, wat friemelen…)
 7. We gaan om het half jaar een weekendje weg zonder kinderen.
 8. Vanaf dat de temperaturen boven de 10 graden zijn, slapen we naakt.
 9. We proberen 1 keer per maand een nieuw seksstandje of seksspeeltje uit.
 10. We zorgen ervoor dat ons voorspel minstens de helft van de keren langer dan 10 minuten duurt.

Motiveer elkaar!

Belangrijk hierbij is wel dat je elkaar niet gaat ‘matsen’. Door onze drukke levens is de kans reëel dat een van jullie beiden soms te moe is of gewoon geen zin heeft om werk te maken van jullie goed voornemen. Geef elkaar daar niet te veel ruimte in: soms moet je even door die ongemakkelijke fase heen. Geen enkel voornemen is gemakkelijk en gaat van de eerste keer vanzelf: anders was het immers geen goed voornemen! Laat elkaar dus niet te gemakkelijk wegkomen met excuses, maar motiveer elkaar om er werk van te blijven maken.

Evalueer om de drie maanden hoe het gesteld is met jullie goed voornemen: op die manier kunnen jullie, indien nodig, tussentijds ingrijpen en bijsturen. Beter dat dan dat je eind 2024 helaas moet besluiten dat jullie het werken aan jullie voornemen ergens halverwege het jaar zijn ‘kwijtgeraakt’. Zet die evaluatiemomentjes nu dus al in de gezamenlijke agenda!

Wat inspiratie: het voorspel als goed voornemen

Zoals je al zag bij de voorbeeldjes is het belangrijk om zo concreet mogelijk te zijn. Ook is het belangrijk om de lat niet te hoog te leggen: elke week een date of een nieuw standje/seksspeeltje is misschien niet haalbaar. Dat zou er vermoedelijk voor zorgen dat jullie na drie weken ontmoedigd jullie goed voornemen opgeven. En dat zou jammer zijn! Liever dus een kleiner voornemen dat vol te houden is, dan een te optimistisch voornemen dat niet vol te houden blijft.

Laat ons bijvoorbeeld eens kijken naar het voorspel. Bij veel mensen is dit ondergewaardeerd. Dat zit al in de naam alleen: voorspel. Alsof het enkel wat spielerei is voor we aan het echte werk beginnen. Nonsens natuurlijk! Het voorspel is misschien wel het belangrijkste onderdeel van een vrijpartij. Ten eerste omdat de meeste vrouwen (en ook best veel mannen!) even tijd nodig hebben om de knop volledig om te draaien en dus ‘in’ de vrijpartij te raken.

Onderzoek geeft aan dat de meeste vrouwen een tiental minuten fysiek contact nodig hebben om ook écht opgewonden te raken. Het voorspel is daar ideaal voor. Bovendien komen de meeste vrouwen (ongeveer 80%!) niet klaar van penetratie. De meerderheid heeft stimulatie van de uitwendige clitoris nodig: en laat dat nu net zijn waar tijdens het voorspel wel plaats voor is. Zeker niet onderschatten dus, dat voorspel. Bovendien kan het zogenaamde voorspel ook gewoon een vrijpartij op zich zijn natuurlijk! Voorspel hoeft nergens naar te leiden, enkel naar samen genieten.

Dus ja, ik ben grote voorstander om het voorspel op te waarderen en daar goede voornemens van te maken. Maar ook hier: ga voor een haalbaar voornemen! En kijk, omdat het de feestdagen zijn, geef ik jullie ook hiervoor graag wat inspiratie! 😉

10 goede voornemens om jullie voorspel in ere te herstellen

 1. We zorgen ervoor dat ons voorspel minstens de helft van de keren langer dan 10 minuten duurt. (Die gaf ik in het vorig lijstje al weg hè!)
 2. We beginnen het merendeel van de keren ons voorspel buiten de slaapkamer.
 3. Een keer per week hebben we voorspel met behulp van sexting.
 4. We zorgen ervoor dat we allebei een actieve rol innemen tijdens het voorspel, zodat dit ook echt een wederkerig spel wordt.
 5. We maken tijdens het voorspel steeds plaats voor minstens één intense tongzoen.
 6. Minstens één keer per maand vrijen we zonder penetratie.
 7. Minstens één keer per maand geven we elkaar een erotische massage.
 8. We zorgen ervoor dat onze badkamer en slaapkamer meer zinnenprikkelend ingericht worden.
 9. Minstens één keer per maand vertellen we elkaar een erotische fantasie als voorspel
 10. We brengen de kinderen minstens één nacht per maand weg, zodat we ook écht de tijd kunnen nemen voor een uitgebreide vrijpartij (inclusief voorspel).

Laat mij vooral weten welk voornemen het bij jullie wordt volgend jaar, dan duim ik mee!