Kaat | Jij komt toch ook?

Kaat | Niet kunnen klaarkomen met je partner

Je bent niet alleen.

In mijn praktijk zie ik van alles: dat maakt mijn job ook zo boeiend! Vaak denken mensen dat ze ergens alleen mee rondlopen. Dit zorgt er vaak voor dat ze er weinig of niet over communiceren. Dat is jammer, want zo blijf je natuurlijk met de gedachte rondlopen dat je de enige bent. Maar geloof mij: dat is meestal niet het geval! Van elk probleem heb ik hier al minstens twee mensen of koppels zien passeren. En dat is dan alleen bij mij op de bank, hè. Geloof me dus maar, je bent niet alleen. Helaas vinden veel mensen het erg moeilijk om over seks te praten. Zeker als ze daarbij een kwetsbare kant moeten tonen. Daarnaast wordt er nog steeds over niets zoveel gelogen als over geld en, jawel, seks. Maar nogmaals: je bent niet alleen. Echt.

Maar je komt wel alleen als je alleen bent?

Zo zie ik bijvoorbeeld heel regelmatig vrouwen (en ook weleens een man overigens) die perfect kunnen klaarkomen tijdens het masturberen, maar die het niet lukt om met hun partner tot orgasme te komen. Dit wordt vaak als een groot probleem ervaren: alleen lukt het wel, dus lichamelijk is er niks mis. Wat wil het dan zeggen als je geen orgasme bij je partner krijgt?

Dat kan natuurlijk van alles betekenen en geen enkel verhaal is helemaal hetzelfde. Maar ik deel graag met jullie wat ik in mijn praktijk zoal zie als mogelijke verklaringen. Globaal zijn dat er een drietal: de partnerseks is teveel gericht op penetratie, de vrouw durft onvoldoende te communiceren over haar behoeften (vaak uit schaamte) of de vrouw slaagt er niet in om zichzelf los te laten (helaas ook vaak uit schaamte).

Penetratieseks is niet wat we nodig hebben, sorry heren!

Laten we met de eerste beginnen: partnerseks die teveel gericht is op penetratie. Nou, wanneer je een regelmatige lezer van mijn blog bent weet je inmiddels dat 80% van de vrouwen clitorale stimulatie nodig heeft om tot een orgasme te kunnen komen. Toch is bij ons in het Westen seksualiteit nog altijd zeer gericht op penetratie. Vandaar ook de vreselijke orgasmekloof (die inhoudt dat ongeveer 95% van de mannen bijna altijd klaarkomt tijdens de seks ten opzichte van ‘maar’ 65% van de vrouwen). Wanneer jij en je partner ook in die Westerse val trappen, mag het niet verwonderen dat je moeilijk of niet klaarkomt tijdens de seks met je partner. Als je niet de juiste stimulatie krijgt, komt dat orgasme er niet. Bespreek met je partner dus dat je meer clitorale stimulatie nodig hebt, of neem zelf het heft in handen en breng jezelf naar een orgasme toe (bijvoorbeeld tijdens de penetratie).

Let’s talk about sex baby

Ik zeg hierboven: bespreek met je partner… Maar helaas is dat vaak een tweede voorname reden waarom vrouwen er niet in slagen om bij hun partner tot orgasme te komen. Wanneer je als vrouw masturbeert en daarbij een orgasme krijgt, weet je dus wel wat je nodig hebt om klaar te komen. Maar wanneer je een niet heel ervaren of egocentrische partner hebt, behoeft dat soms wat uitleg. Dat kan trouwens ook als je wél een ervaren partner hebt: elke vrouw is anders!

Bovendien zijn er heel wat vrouwen die op een manier klaarkomen die misschien wat minder standaard is. Denk bijvoorbeeld door ergens over te ‘rijden’/wrijven, door de bekkenbodemspieren op een bijzondere manier aan te spannen of door met haar benen te ‘klapperen’. Dat zijn manieren van stimulatie die wat minder voor de hand liggen en dus ook uitgelegd dienen te worden. Maar daar knelt het schoentje vaak: veel vrouwen vinden het moeilijk om open te bespreken wat ze nodig hebben. Enerzijds omdat ze de juiste woorden niet hebben of kennen, anderzijds ook omdat ze zich schamen (onzin, nergens voor nodig!) of bang zijn dat hun partner hen anders gaat bekijken. Nog steeds is het voor ons vrouwen moeilijk om ons genot op te eisen. Zonde! Wij verdienen net zozeer als mannen, als iedereen, genot. Probeer dus toch het gesprek met je partner aan te gaan over wat jij nodig hebt. Schrijf hem of haar desnoods een brief als dat de drempel minder hoog maakt voor jou.

Let go, lose control, you know you want it

Tot slot, en dat is de reden die ik het meest in mijn praktijk zie, zijn er ook veel vrouwen die zich niet durven ‘los te laten’ waar hun partner bij is. Die als ze alleen zijn (en niemand kijkt of iets denkt van hen) heerlijk kunnen klaarkomen, maar die daar niet in slagen wanneer er iemand bij is. Ook hierbij speelt schaamte een belangrijke rol. Veel vrouwen schamen zich voor de geluiden die ze maken tijdens het orgasme, voor het gezicht dat ze dan mogelijks trekken of voor het feit dat ze dan even van de wereld zijn. Daardoor kan het als het ware wat onveilig voelen om klaar te komen bij je partner: je hebt even geen controle over jezelf.

Uiteraard is ook deze schaamte niet op zijn plaats: hoe je er ook uit ziet, wat je ook doet, je verdient een schaamteloos orgasme. Je partner gaat vooral blij zijn als je erin slaagt klaar te komen. Helaas is dit een mechanisme dat zich ook vaak onbewust voltrekt en dan is het natuurlijk moeilijker om er invloed op uit te oefenen. Wat meestal kan helpen is om dan gradueel op te bouwen. Begin bijvoorbeeld eens met te masturberen wanneer je partner in huis is met de deur op slot. Wanneer dat lukt, met de deur niet op slot, wanneer dat lukt met je partner in de kamer naast je en ga zo door. Zoek naar tussenstapjes die haalbaar zijn voor jou en werk zo langzaam toe naar masturbatie in het gezelschap van je partner. Zodra je klaargekomen bent in de nabijheid van je partner en hij of zij liefdevol reageert, is het euvel vaak van de weg.

Veel succes ermee en vergeet niet om in tussentijd te blijven masturberen en genieten, want dat is ook al bijzonder waardevol (en lekker!).