Kaat | Orgasme uitstellen

Kaat | Orgasme uitstellen

Living on the Edge

In mijn praktijk als seksuologe zie ik een grote variatie aan seksuele problemen en/of uitdagingen voorbij komen. Bij vrouwen is dat meestal pijn bij het vrijen (helaas) of een gebrek aan zin. Bij mannen gaat het eerder over het gevoel van te snel klaarkomen.

Je hebt te snel klaarkomen en je hebt te snel klaarkomen

Van de Nederlandse mannen vindt 64 procent wel eens dat ze te vroeg klaarkomen. Dertig procent heeft er regelmatig problemen mee. Uit Sexpert (2013) blijkt dat negen procent van de Vlaamse mannen aangeeft te lijden aan ‘premature ejaculatie’. Dat is de wetenschappelijke benaming voor te snel klaarkomen. Na te veel zin in seks is dit de klacht waar de meeste mannen mee zitten.

Maar wat is te snel?

Op zich kom je te snel klaar als je niet tevreden bent over het moment waarop je klaarkomt. Het hangt er dus grotendeels vanaf wat je zelf te snel vindt, of wat je verwacht. En, eerlijk is eerlijk, vaak verwachten mannen op dat vlak te veel van zichzelf. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde tijd van penis-in-vagina voordat de man klaarkomt gemiddeld vijf tot zes minuten bedraagt. Van jezelf verwachten dat het elke keer bij wijze van spreken langer dan een half uur moet duren, is dus onrealistisch. Vandaar dat de meeste seksuologen de volgende definitie hanteren voor vroegtijdige zaadlozing:

“Een vroegtijdige zaadlozing wordt gekenmerkt door een ejaculatie die altijd of bijna altijd optreedt voor of binnen ongeveer een minuut na vaginale penetratie, en de onmogelijkheid de zaadlozing te kunnen vertragen bij alle of bijna alle vaginale penetraties, en negatieve persoonlijke gevolgen heeft, zoals spanning, ergernis, frustratie en/of het vermijden van seksuele intimiteit.”

Als we deze definitie toepassen, valt vermoedelijk een heel groot deel van de mannen af die vinden dat ze te snel klaarkomen. Maar dat maakt het voor deze mannen (en hun partners) niet minder frustrerend.

Toch is het belangrijk om realistisch te zijn. Uit een grootschalig onderzoek bij duizenden Amerikaanse en Canadese stellen kwamen de volgende bevindingen naar voren ten opzichte van de lengte van een vrijpartij (gebaseerd op de tijd tussen de eerste penetratie van de vagina tot de ejaculatie):

 • Te kort – één tot twee minuten
 • Voldoende – drie tot zeven minuten
 • Ideaal – zeven tot dertien minuten
 • Te lang – tien tot dertig minuten

Door jezelf overtrokken, onrealistische doelen te stellen op dit gebied, ga je jezelf alleen maar teleurstellen.

Wanneer te snel ook echt te snel is: op zoek naar oorzaken

Wanneer je echter realistisch bent en toch onder die minuut valt (of onder de zes stoten), dan kan het lonen om eerst een bezoekje aan de uroloog te brengen. 

Hoe kan ik klaarkomen uitstellen?

Wat je kan helpen omgaan met je vroegtijdige zaadlozing, is afhankelijk van de oorzaak die aan de basis ligt. Toch zijn onderstaande tips (ongeacht de oorzaak) altijd het proberen waard.

Klaarkomen uitstellen man

 • Anticipeer, dus masturbeer!
  Bij de meeste mannen duurt het namelijk even voordat hun erectie weer tevoorschijn komt (maar die tijd kun je investeren in voorspel) en duurt het ook iets langer om klaar te komen. Uiteraard hoef je dit masturberen niet in je eentje te doen. Je kunt het ook opnemen in jullie vrijpartij. Eerst de focus op jou, daarna op haar (ah-jaah!) en er vervolgens samen werk van maken. Het zou weleens kunnen werken.
 • Herwaardeer het voorspel.
  Bij te snel klaarkomen gaat het steeds over de tijd tussen in de vagina binnen komen en klaarkomen. Maar natuurlijk is vrijen zoveel meer dan dat. Daarom is het aan te raden om meer te investeren in het voorspel. Kus elkaar meer, verken elkaars lichaam, ga weer voor orale of manuele seks. Ook al duurt de penetratie maar even, zo hebben jullie toch wat langer seks.
 • Take it easy.
  Begin het vrijen (en dan vooral de penetratie) rustig. Vaak zijn harde of diepe stoten het opwindendst en kom je daar dus het snelst van klaar. Begin daarom met bewegingen die minder intens prikkelen. Stoot bijvoorbeeld niet, maar draai met je heupen. Dit kan even zoeken zijn, omdat dit meestal geen bewegingen zijn waar je erg vertrouwd mee bent. Maar na eventjes zoeken zul je snel merken bij welke bewegingen je het langer volhoudt.
 • Een opgewonden standje.
  Het voorgaande geldt trouwens ook voor standjes. De meeste mannen komen minder gemakkelijk klaar wanneer de vrouw bovenop zit. Omdat zij dan de touwtjes in handen heeft en de manier van stimulatie bepaalt.
 • Gebruik een nadeel in je voordeel.
  Over het algemeen voelen mannen minder van het vrijen met een condoom. Logisch, want er zit toch een kleine barrière tussen de penis en de vagina. Een barrière die prikkels kan tegenhouden. En laat dat nu net ideaal zijn voor mannen die snel klaarkomen. Probeer dus eens te vrijen met condoom, ook al is dat misschien niet nodig omwille van de veiligheid.
 • Vrouwen eerst.
  Het kan helpen om je op het orgasme van je partner te richten. Wanneer je haar genot centraal zet, ben je meestal minder met je eigen orgasme bezig. Baat het niet, dan is jouw partner toch maar mooi klaargekomen.
 • Anticipeer, dus smeer!
  Het kan helpen om een licht pijnstillend (dus: verdovend) zalfje te gebruiken op de eikel. Dit zorgt ervoor dat de eikel (en dus de penis) minder gevoelig wordt, waardoor het gemakkelijker is om het langer vol te houden. Ideaal hiervoor is glijmiddel voor anale seks, want hier zit al een licht verdovend bestanddeel in. Er is uiteraard ook echt verdovende crème verkrijgbaar in de apotheek, maar daar ben ik minder fan van. Seks zonder iets te voelen, is toch ook een beetje zonde…
 • Gebruik een cockring
  Onderzoek geeft aan dat 50% van de mannen die een (strakke!) cockring dragen hun orgasme langer kunnen uitstellen. Dit komt omdat een afgeknelde penis minder gevoelig is. En minder prikkeling is een langere tijd tot orgasme!

Wanneer deze tips nog niet genoeg helpen, raad ik je aan om eens te Googlen op de Start-stop-oefening (om je point of no return, zie ook eerder, te leren kennen) of op de knijptechniek. Beide oefeningen geven vaak ook meer controle en dat is wat we willen!

Ejaculatie uitstellen

Toch kan het ook fijn zijn om je orgasme uit te stellen als je niet ‘officieel’ te snel klaarkomt. Een orgasme is immers het vrijlaten van opgebouwde spanning. Hoe hoger die opgebouwde spanning is, hoe bevredigender het orgasme vaak is. Daarom dat edging tegenwoordig meer en meer populariteit wint. Bij edging ga je bewust op zoek naar het randje. Het randje waarop je bijna klaarkomt, om er vervolgens net niet over te gaan. Hiervoor kan je de eerder aangehaalde start-stop-oefening gebruiken, en bij mannen is de knijptechniek ook zeer effectief.

Edgen

Maar gelukkig kunnen vrouwen ook edgen! Gelukkig, want jawel, ook wij vrouwen willen soms wel eens een intenser orgasme! De truc hierbij is om eerst je lichaam goed te leren kennen: hoe voel je aan je lichaam dat je bijna klaarkomt? En wat heb je op dat moment nodig om de spanning terug wat te laten gaan liggen? Vaak is een halve minuut geen stimulatie om terug in de zogenaamde plateaufase terecht te komen. Nu, geen stimulatie van de clitoris, wil natuurlijk niet zeggen dat je in tussentijd geen andere erogene zones kan stimuleren. Het is te zeggen, wanneer je jezelf een eerste keer onderbroken hebt, kan dat best!

Maar, je zal merken dat hoe vaker je je zelf stopt, hoe minder je nodig gaat hebben om toch over het randje geduwd te worden. Je pauzes gaan dus wat langer moeten worden en de andere stimulatie gaat net minder worden. Veel vrouwen kunnen, door de spanning zo op te bouwen, zichzelf uiteindelijk zo ver brengen dat dat orgasme er uiteindelijk komt, zonder enige aanraking. De totale ontlading. Zeker het proberen waard dus, om jezelf eens in te verdiepen…