KAAT | Terug context creëren voor seksualiteit

Blog Kaat Context creëren voor seksualiteit

Door seksuologe Kaat Bollen

Bijna, bijna

We mogen nog niet te vroeg juichen, maar het zit er bijna op. Het lijkt erop dat we het zwaarte punt van de Corona-crisis achter ons hebben liggen en dat we voorzichtig kunnen beginnen nadenken over ons leven terug opnemen. Echt opnemen. Wat een opluchting!

Ikzelf telde vooral af tot 2 juni want sindsdien mogen mijn twee schatjes terug naar school. Ik weet niet meer hoeveel weken ze fulltime thuis geweest zijn (ik zit nog in de ontkenning!), maar het was té lang. Te lang om te combineren met het werk van mij en mijn man. Dus toen de kleuterschool weer opende, ging hier de vlag uit! En ik vermoed dat dat niet alleen bij mij zo was…

Maar, wees op je hoede…

Toch zie ik hier ook een risico in. Wanneer we weer mogen afspreken met onze vrienden, gaan we dat vermoedelijk allemaal massaal doen. Logisch! Maar we moeten oppassen dat we niet overslaan naar de andere kant: dat we ineens zoveel sociale dingen inplannen dat we onze partner vergeten.

In mijn praktijk zie ik dat vaak gebeuren, mensen die een ‘overschotjes’-relatie hebben, zo noem ik dat dan. Het komt erop neer dat ze enkel de tijd die ze over hebben, in hun relatie investeren. En in onze drukke maatschappij hebben we helaas maar weinig tijd over…. Het lijkt me dus belangrijk ervoor te waken dat we, ook na de vele q-time die we in de Corona-tijd misschien in onze relatie hebben kunnen investeren, onze relatie voldoende blijven geven. Wat je aandacht geeft groeit. Niet alleen seksueel, ook relationeel! 

Zet seks op de agenda!

Zelf ben ik grote voorstander van tijd in te plannen voor elkaar. Ik weet dat dat voor veel mensen klinkt alsof ze op afspraak moeten gaan seksen, maar dat is zeker niet het geval. Ik raad eerder aan om bewust tijd te maken voor erotiek. Als er seks van komt, is dat mooi meegenomen, maar dat moet zeker niet. “De gelegenheid maakt de dief”, zeggen ze. Wel, dat is seksueel ook het geval. Alles draait om het creëren van de juiste context!

Het creëren van de helpende, erotische context

Laat ik jullie in deze blog wat inspiratie geven voor het creëren van een helpende, erotische context. Of jullie het inplannen of niet, maken jullie dan zelf maar uit.

Dim de lichten, zet een muziekje op en schenk een glaasje wijn in.
Als dat werkt voor jullie tenminste! Maar, er zijn maar weinig mensen die spontaan in de mood komen van hard TL-licht. Ervoor zorgen dat je op je gemak en ontspannen bent is erg belangrijk. Doe daarvoor wat werkt voor jou: eerst een douche nemen, de kinderen uit logeren doen of de deur op slot doen werkt vaak ook voor veel mensen. Ga voor jezelf dus na wanneer je ontspannen bent en open zou kunnen staan voor iets erotisch.

Leg de verantwoordelijkheid voor het voorspel niet enkel en alleen in de handen van je partner.
Uiteraard is het fijn als je een partner hebt die investeert in het voorspel en echt zijn/haar tijd voor je neemt. Maar in ons drukke leven lukt dat niet altijd. Daarom is het altijd een goed idee om er zelf voor te zorgen dat je je seksuele vibe levend houdt. Dat kan zijn door toch die brazilian wax te laten doen, sexy lingerie te dragen of alvast een vaginale balletjes in te doen als je je aan het omkleden bent voor jullie date. Gewoon om jezelf te prikkelen.

Experimenteer eens in je voorspel

Als we het over experimenteren hebben, denken de meeste mensen al snel aan indrukwekkende standjes en de KamaSutrA afwerken. Terwijl het vaak veel boeiender en meer opwindend is om in je voorspel te variëren. Probeer samen eens een massagekaars uit, stuur elkaar stoute foto’s of spreek voor je partner een voiceberichtje in met je favoriete erotische passage. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Maak er een spelletje van..

Als jullie toch toegeven aan de nood om vrienden te zien (begrijpelijk!), maak van dat bezoek dan jullie voorspel. Spreek bijvoorbeeld af dat de eerste die onopgemerkt vijf keer een raar woord (olifant? Komkommer? Pot augurken? Klavertje vier?) zegt, s ’avonds orale seks krijgt. Of tease elkaar stiekem in de gangkast of onder tafel. Zedig maar prikkelend, uiteraard! Of waarom doe je geen eitje op afstandsbediening in en geef je je partner de macht? Dat kan niet bij elke sociale meeting, maar bij een bbq in de tuin moet dit lukken!

Plan een hele dag geen verplichtingen in

Zoals eerder aangehaald is ontspanning erg belangrijk om in de mood te kunnen raken. Als je overdag van hot naar her hebt gelopen, is het heel moeilijk om ’s avonds ‘uit te schakelen’. Bovendien ben je na een vermoeiende dag vermoedelijk ook gewoon moe, waardoor je vooral wilt slapen in je bed. Een lazy day kan dan helpen om ’s avonds (of op een ander moment natuurlijk!) nog wat energie over te hebben… Energie die goed geïnvesteerd kan worden…

Ik ben ervan overtuigd dat een van deze manieren jullie vast helpt om een context te creëren waarin je openstaat voor seksuele prikkels. En eens je daar voor openstaat, kan er natuurlijk van alles gebeuren…

Kus,

Kaat