Bekkenbodemspieren trainen – naar de gym?

Bekkenbodem trainen

De bekkenbodemspieren, je merkt er weinig van als ze ‘gewoon’ hun werk doen. Wanneer goed getraind, kunnen ze je geweldige orgasmes bezorgen! Maar als ze een beetje zijn verzwakt, kunnen ze ineens heel wat ongemak brengen. Zo kan je bijvoorbeeld juist minder gevoel ervaren tijdens een vrijpartij, of kan het ervoor zorgen dat je spontaan urine verliest. Dit is natuurlijk heel vervelend én kan (in sommige gevallen) voorkomen worden. Laten we eens onderzoeken wat die bekkenbodemspieren nu zijn en hoe we ze kunnen trainen, zodat jij optimaal van ze kan genieten!

Waar zitten de bekkenbodemspieren?

De bekkenbodemspieren bevinden zich als een soort hangmat onder onze blaas. Ze omsluiten de plasbuis, vagina en anus. Je kan de bekkenbodemspieren voelen als je tijdens het plassen probeert je plas te onderbreken. Lukt dit? Dan weet je dat je de juiste spieren aanspant. Maak er geen oefening van tijdens het plassen, gebruik dit trucje alleen om te bepalen of je de juiste spieren aanspant. Als je je plas onderbreekt (door het plassen even te stoppen) wordt de kracht van de straal minder. Je plas kan dan de plasbuis minder goed schoonspoelen, en je hebt meer kans op blaasontsteking.

Workout time!

Nu we weten welke spieren het zijn en hoe we ze kunnen aanspannen, gaan we eens kijken wat nu de beste training voor jouw bekkenbodemspieren is. Er zijn trainingen waarbij je de bekkenbodemspieren automatisch al meeneemt, zoals squatten. Een squat is een fitnessoefening waarbij je je knieën buigt en je billen naar achter duwt. Onbewust span je hierbij de bekkenbodemspieren aan. Dit is natuurlijk heel fijn voor de skiërs onder ons, maar voor velen is het al een hele stap om naar de sportschool te gaan, laat staan squatten!

Maak het niet te moeilijk

Gelukkig kost het trainen van je bekkenbodemspieren weinig tijd en levert het al snel een fijner seksleven op! Begin een keer liggend, op je rug. Probeer zes seconden je bekkenbodemspieren aan te spannen en ontspan ze vervolgens bewust. Rust zes seconden en span ze wederom zes seconden aan. Herhaal dit tien keer. Let tijdens het aanspannen op dat je niet je bilspieren aanspant: je rug blijft tijdens de oefening op de grond. 

De (bewuste) ontspanning tussendoor is erg belangrijk. Wanneer de bekkenbodemspieren overbelast raken (en constant op spanning staan) kan dit pijn tijdens het vrijen veroorzaken. Leer jezelf bewust de spanning aan te zetten en los te laten. Het aan- en ontspannen van de bekkenbodemspieren is overigens ook een leuk trucje tijdens penetratieseks, hij weet niet wat hem overkomt!

Tijdens het koken je bekkenbodemspieren trainen

Je weet de spieren te vinden, je hebt op de grond geoefend, tijd voor een volgende stapTrain waar je maar wilt! Op de fiets, in de auto of gewoon, tijdens het koken. Span telkens tien keer zes seconden jouw bekkenbodemspieren aan en laat ze tussendoor ontspannen. Doe je dit om de dag, dan ben jij goed aan het trainen!

Een stapje verder

Een wereldkampioenschap op bekkenbodemspier-niveau zal je niet tegenkomen, maar wel dames die het tijdens de sekserg leuk kunnen maken voor zichzelf én de ander. Als je jouw bekkenbodemspieren goed kan beheersen, kan je deze tijdens de seks aanspannen en voelt jouw vagina nog strakker. Ook jij voelt beter wat er binnen jou gebeurt. Opwindend, toch? 

Om verder te trainen kan je gebruik maken van vaginale eitjes. Let op: doe dit niet bij te gespannenbekkenbodemspieren, dit kan juist pijn bij het vrijen veroorzaken door een te hoge spierpaning. Je brengt de eitjes in in jouw vagina en gaat ze vervolgens, door jouw bekkenbodemspieren aan te spannen, proberen op hun plek te houden. Bouw de duur van de training opBegin met 10 minuten, daarna 15, enzovoorts. Houd de balletjes maximaal 30 minuten in. Dan heb je een behoorlijk workout gedaan. Leuk om te weten dat er dames zijn die op deze manier enorme objecten kunnen tillen met hun vagina! Eén dame heeft er zelfs kunst van gemaakt! Meer vragen over vaginale eitjes? Een LadiesNight consulente kan je er verder over adviseren op een homeparty.

Klopt er iets niet?

Als je (na een bevalling) urine verliestminder gevoel of juist pijn hebt tijdens penetratieseks en je hebt het gevoel dat het aan je bekkenbodemspieren kan liggen, bezoek dan een dokter, fysiotherapeut, gynaecoloog of een seksuoloog. Veel mensen vinden dit spannend, maar ze zijn er om jou te helpen. Loop er niet langer mee door, je verdient het om van je bekkenbodemspieren te kunnen genieten!