Kaat | Vaginale hunkering

Kaat | Vaginale hunkering

Een mens weet nooit genoeg

Ook als seksuologe blijf ik bijleren. Natuurlijk, ik weet al veel. Al heel veel. Vanuit mijn opleiding voor een stuk, maar vooral ook door de mensen die ik in mijn praktijk mag zien en leren kennen. Zo wist ik nog niet over het bestaan van de kink: vore, om maar iets te zeggen. Tot ik een man in de praktijk mocht bijstaan die worstelde met deze voorkeur, waardoor ik natuurlijk volop in dit onderwerp dook. Ik vind het een gigantisch voorrecht om zo een inkijkje te krijgen in het meest intieme deel van het leven van mijn mensen en zo te blijven bijleren.

Lezen is leren

Buiten mijn opleiding en mijn mensen, zijn boeken natuurlijk ook een fantastische infobron. Recent ben ik weer in een hele stapel boeken gedoken. Dit was naar aanleiding van de cursus ‘Meer zin in seks met Kaat en Gwen’ die ik samen met Gwen Van Poorten heb gegeven. Een gebrek aan zin in seks zie ik natuurlijk erg veel passeren bij mij in de praktijk. Met dat onderwerp kan ik dus aardig uit de voeten. Door de jaren heen heb ik mijn eigen handelwijze en oefeningen ontwikkeld. Ik moet toegeven dat dat ondertussen aardig geperfectioneerd heb: de meeste mensen kan ik wel weer laten ontvlammen. Toch was ik naar aanleiding van de cursus met Gwen, benieuwd of er nieuwe wetenschappelijke inzichten waren die ik in mijn werkwijze kon implementeren. Dus ik sloeg aan het lezen.

In één van die boeken kwam ik een begrip tegen dat ik toch even wil uitlichten en met jullie wil delen. Dat is de term ‘Vaginale hunkering’. Ja, lees het nog maar eens opnieuw. Ik had nog nooit écht gehoord van dit begrip, maar ik snapte meteen wat er bedoeld werd. De hunkering om iets in je vagina te voelen, om opgevuld te worden zeg maar. Ik hoop dat jullie, lezeressen, dat begrip ook herkennen.

Vaginale hunkering: schreeuw het uit!

Ook hoop ik dat jullie dit begrip willen delen met jullie vriendinnen. Ik hoor je al denken: maar Kaat, waarom vind je die term nu zo belangrijk? Nou, dat is omdat ik denk dat dat een groot deel van de oplossing is voor pijn bij het vrijen.

Uit onderzoek blijkt dat 40% van de vrouwen ooit in haar leven pijn bij het vrijen zal ervaren. Veertig procent! Dat is gigantisch veel. Op dit moment heeft trouwens ongeveer 15% van de vrouwen pijn bij het vrijen. Gruwelijk. Want seks hoort geen pijn te doen (tenzij je natuurlijk een voorliefde voor BDSM hebt, maar dat is dan weer een heel ander verhaal). Seks hoort fijn en opwindend te zijn voor beide partijen. Helaas gaan veel vrouwen er vanuit dat seks nu eenmaal soms pijn doet. Jammer maar helaas. Nou dames, dat is dus niet zo. Ik zal het nog eens zeggen: seks hoort geen pijn te doen! Nooit!

Pijn hoort er niet bij. Punt uit.

Wanneer je dus pijn bij het vrijen hebt, ga dan op zoek naar de oorzaak hiervan. Dat kan iets lichamelijks zijn, zoals endometriose of lichen sclerose. Eerst naar de gynaecoloog dus! Maar, als lichamelijke oorzaken uitgesloten zijn, ga dan eens bij jezelf na of je niet te snel overgaat tot penetratie. Ons lichaam als vrouw moet penetratieklaar zijn. Dat houdt onder andere in dat we vochtig worden, maar ook dat onze vagina wijder en dieper wordt. Allemaal noodzakelijke lichamelijke veranderingen nodig voor fijne, pijnloze seks. Het is meestal ook pas als ons lichaam volledig penetratieklaar is, dat we die vaginale hunkering zullen voelen. Eigenlijk zou je bijna moeten wachten met penetratie tot je bijna smeekt om genomen te worden. Niet eerder.

En daar gaan, vrees ik, veel vrouwen de ‘fout’ in. Vaak geven we te snel toe. Omdat we weten dat mannen penetratie lekker vinden, omdat we in het westen enkel penetratie als echte seks zien. Omdat we onze partner seks willen ‘geven’. Omdat we morgen vroeg op moeten, maar het al tien dagen geleden is dat jullie seks hebben gehad en dat is toch echt wat te lang voor je partner. Omdat we geen moeilijke vrouw willen zijn die ‘te veel’ tijd nodig heeft om echt opgewonden te raken, … Er zijn oneindig veel excuses die wij vrouwen verzinnen om te snel tot penetratie over te gaan.

Stop daar mee dames. Als je lijf nog niet klaar is, is je lijf nog niet klaar. Punt uit. Dat is niet erg: zie het als een uitdaging om samen met je partner op zoek te gaan naar die vaginale hunkering. Dat doe je uiteraard (!!!) vooral voor jezelf, maar geloof me, ook voor jouw partner is de seks veel fijner als je het écht wil. Neem vanaf nu dus geen genoegen met minder!