KAAT | Het rollenspel als relatie-redder!

Kaat - Rollenspel

 

Partner, huisje, boompje, aanvullende partner, beestje…

In mijn praktijk zie ik tegenwoordig steeds meer koppels met een open relatie. Dat is op zich niet heel verbazingwekkend: biologisch onderzoek geeft aan dat de mens als diersoort niet 100% monogaam is. Veel koppels proberen wel monogaam te zijn: hoe je het ook wendt of keert, monogamie is bij ons in het Westen toch de standaard, en het is daardoor ook wel de verwachting. Het is toch nog vaak: partner, huisje, boompje, beestje, baby. Er wordt veel minder openlijk gesproken over: partner, huisje, andere aanvullende partner, boompje, beestje, andere aanvullende partner, baby. Terwijl dat heel misschien wel realistischer is? Monogaam zijn is niet zo gemakkelijk en als diersoort zijn we daar dus ook niet echt voor gemaakt.

Mogelijke oplossing om te dealen met nood aan variatie

Ik zie in de praktijk dat mensen daar oplossingen voor zoeken. Dat kan een open relatie zijn, dat kan polyamorie zijn, dat kan samen swingen zijn, maar vaak is die openheid en communicatie er helaas niet. In dat geval zie ik vaak dat één van beide partners vreemdgaat. Helaas vaak met alle gevolgen vandien. Nu, vreemdgaan hoeft niet onoverkomelijk te zijn (daarover alles in mijn laatste boek Eerste Hulp Bij Ontrouw). Als je allebei hard wil werken, kan je relatie vreemdgaan overleven en daarna zelfs beter zijn dan ervoor. Maar het is wel hard werken. Een andere, minder pijnlijke oplossing op de monogamie-worsteling is wat we seriële monogamie noemen. Dat wil zeggen dat mensen wel monogaam zijn binnen hun relatie, maar dat ze door hun leven heen meerdere langer relaties hebben.

Een rollenspel: de meest veilige manier van vreemdgaan

Maar wat als je dat alles niet wil? Als je gewoon met je partner in een monogame relatie wil blijven en dus geen open relatie wil, niet wilt vreemdgaan en de relatie niet wilt stopzetten om met iemand anders een nieuwe monogame relatie te beginnen? Hoe ga je dan om met nood aan variatie? Nou, in dat geval kunnen rollenspelen een oplossing bieden.

Bij een rollenspel neemt één van jullie, of nemen jullie allebei een andere rol aan. Dit kan een heel ander gevoel, en een hele andere chemie creëren. In mijn ogen hebben rollenspelen verschillende voordelen: niet alleen is het handiger en helpend om vreemd te gaan met je eigen partner (dan met een andere partner), het kan ook voor jezelf heel bevrijdend zijn. Vaak creëren we voor onszelf toch een soort van kader. Hebben we ideeën over hoe we onszelf moeten gedragen, zeker op seksueel vlak. Door even iemand anders te worden, mag je vaak meer van jezelf. Vergelijk het een beetje met Beyonce die op het podium Sasha Fierce wordt: Sasha kan en mag ook meer van Beyonce, dan dat Beyonce zelf dat mag. Dezelfde bevrijding en toelating kan je dus in een rollenspel vinden!

Schrijf samen eens een rollenspel-script

Wanneer je met je partner wil experimenteren met een rollenspel is het vaak handig om hier de eerste keer een soort van script voor uit te werken, zodat er toch nog wat controle en voorspelbaarheid is.

Bekijk eens samen met je partner of jullie een rollenspel-script kunnen uitwerken dat voor jullie beiden opwindend is. Besteed hierbij voldoende aandacht aan volgende onderwerpen:

  • Wie ben ik?
  • Hoe heet ik?
  • Hoe zie ik eruit?
  • Eventueel kan je ook op zoek gaan naar attributen (kostuums, make-up en dergelijke) om de gelijkenis ook fysiek uit te beelden. Dit hoeft echter niet.
  • Hoe oud ben ik?
  • Hoe laat mijn karakter zich omschrijven? (bijvoorbeeld: speels, onschuldig, stoer, vechtersbaas, zonder ervaring, geil, naïef, …)
  • Waarin verschilt mijn karakter van mij?

Jullie kunnen deze vragen beiden beantwoorden, en vervolgens meer op jullie verhouding ingaan:

  • Hoe komen we elkaar tegen?
  • Wie wilt seks met wie?
  • Wat voor soort seks hebben deze twee personen met elkaar? Waarom? Wat vinden zij erg opwindend?
  • Hoe eindigt het rollenspel?

Het is trouwens niet omdat jullie samen een script uitschrijven, dat jullie dit rollenspel ook daadwerkelijk moeten omzetten in de praktijk. Vaak kan het bedenken al erg opwindend zijn. Bovendien verken je op die manier samen jullie grenzen.
Mochten jullie echter toch tot een script komen dat jullie beiden erg aanspreekt, kunnen jullie natuurlijk de daad bij het woord voegen. Neem hiervoor voldoende tijd en zorg dat jullie niet gestoord kunnen worden.

Veel plezier ermee! 😉